1nov

Motorkleding; leer of textiel? Deze week leer uitgelicht

Het aanbod van motorkleding is enorm! Wat kies je dan, leren motorkleding of textiel? Hier kun je pas een antwoord op geven als je weet waarvoor je je motor gaat gebruiken. In het weekend op het circuit lekker skeuren of “roken “zoals iemand laatst tegen me zei  ……

of  dat je ‘s ochtends op je tourmotor stapt om naar je werk te gaan en het dus van belang is om  zichtbaar in de drukke ochtendspits , en daarnaast droog en warm op je werk aan wilt komen. Daarom in komende week leer en textiel even uitgelicht, ik begin met leer.

Leer nader bekeken

Leer geeft een maximale bescherming tijdens het motorrijden. Dit komt doordat leer van zichzelf erg slijtvast is. Daarnaast is leer is een natuurproduct. Er zijn weinig dingen die er (zoals bij kevlar en textiel) in verwerkt moeten worden. Het is al sterk genoeg van zichzelf, en dat is wat leer zo uniek maakt. Er zijn 3 leersoorten die gebruikt worden in de productie van motorkleding. Dit zijn runder-, kangoeroe- en geitenleer. Runderleer komt het meest voor. Geiten- en kangoeroeleer zijn exclusiever.

Kangoeroeleer is soepel en licht maar heeft dezelfde sterkte als runder- en geitenleer. Geitenleer heeft een dichte vezelstructuur waardoor het weinig wind doorlaat. Hierdoor is het erg geschikt voor handschoenen.

Leer en regen

Ten opzichte van textiel is leer niet zo veelzijdig. Op een enkeling na wordt er in leer geen membraan verwerkt. Hierdoor is het tijdens bij een flinke regenbui niet heel comfortabel rijden! Tegen een paar spetters is leer wel bestand, maar het is altijd handig om een regenpak bij je te hebben. Daarnaast duurt het erg lang voordat leer droog is als je nat bent geregend.

De comfortzone van leer ligt rond de 10 – 25°C. Van zichzelf werkt leer ademend, maar om de ventilatie te bevorderen zitten in veel leren motorpakken ventilatie panelen. Hierbij zijn delen van het leer geperforeerd zodat ze nog meer lucht doorlaten.

Leer en onderhoud

Het is van belang om je leren motorkleding te onderhouden, dit betekent vooral schoonhouden en invetten. lederen motorkleding wassen doe je met de hand, een beetje groene zeep en een zachte borstel. Er zijn ook speciale lederreinigingsmiddelen te koop. Wij raden het af om leder in de wasmachine te doen, omdat het hier niet tegen bestemd is en hierdoor slijt.

Daarnaast moet je leer om het soepel en waterafstotend te houden regelmatig , invetten met speciaal vet voor leren motorkleding.

Voor- en nadelen van leer op een rijtje;

  • Leer is extreem slijtvast. Het geeft een maximale bescherming bij een glijpartij.
  • Leer geeft je de uitstraling van een ”echte” motorrijder. Sportief, stoer of meer casual met leer kan je alle kanten op.
  • Leer is nauwsluitend. Leer vormt zich helemaal naar je lichaam, na een paar keer rijden voelt het als een tweede huid.
  • Nadeel van leer; het is niet waterdicht en je kan er je alledaagse kleding niet onder aan.
  • Prijs van leer; wil je een kwalitatief sterk leren motorpak dan is dit over het algemeen kostbaarder dan textiel , maar wij hebben een ruime  keuze aan leren combi’s voor absolute bodemprijzen!